Второто издание на UniStart стартира!

UniStart постави началото на втория си сезон на 19 и 20 март. Предприемаческата програма, която има за цел да запълни дупката между мечти и реалност. Мечтателите ще поемат по пътя на предизвикателството за 5 седмици, а мотивацията им си пролича още от първия ден. Уикендът беше ползотворен, изпълнен със свежи идеи, креативност, забавление, положителни емоции и, естествено, усъвършенстване на проектите.

Как започна всичко?

Официалното откриване, с водещ Ивайло Иванов, запозна участниците с целта на UniStart и програмата за деня. С няколко встъпителни думи се включи и президентът на Business Club UNWE Николай Неков. След като всички бяха приветствани и се запознаха с целта на програмата, дойде и момент да се гмурнат в приключението UniStart BootCamp.

 

1

 

“За да може един екип да е най-ефективен, комуникацията трябва да тече гладко, всеки да изразява мнение и да има разбирателство.” Няма по-забавен и достъпен начин от игрите. Всичко се движи в интервал между полезно и приятно. Участниците се запознаха един с друг чрез играта Human Bingo, нямаше как да не запомнят поне едно нещо за другия. „Така и не се намери този, който не може да кара колело, но все пак до Bingo се стигна.“

 

2

 

Друго важно запознанство, без което организацията не върви е опознаването на терминологията. На участниците се раздадоха листи с двадесет термина по темата. След концентриран прочит ентусиастите трябваше да нарисуват няколко от тях. Представиха ги, а останалите гадаеха какво са се опитали да изобразят колегите им. Естествено накрая си направихме и изложба.

 

3

 

След като вече  всеки знаеше нещо за другия, беше се посмял задружно и разчупил ледовете,  дойде момент смело да представи себе си накратко и идеята си за стартъп.

 

5

 

Така поставихме здрави основи на нашето начинание, защото “основите са най-важни”. Твърдението доказахме с друга игра. Задачата беше да се направи възможно най-високата кула, като материалите бяха различен брой спагети и маршмелоус за всеки екип. Въображението на участниците показа интересни съоръжения.

 

6

 

Работилницата продължи със следващата задача на екипите. А именно изработване на шапка на всеки от екипа, която олицетворява ролята му.

 

7

 

Последва дискусия на тема: “Какво Ви мотивира да започнете старт-ъп?”, в която зададохме въпроси и намерихме отговор на важни моменти от индивидуалния случай на всеки отбор. Личният момент, довел до решение за тази крачка; поводът, който е стимулирал тази стъпка; екипът, който да застане пред ментори и да е готов да осъществи идеята си, мечтата си – ето това сподели всеки отбор.

 

8

 

Участниците следваше да представят своето подобрено представяне за идеята си (pitch) пред външни ментори. Като всеки участник получи обратна връзка какво да промени и усъвършенства.

 

9

(менторите – отляво Пламен Силянов, Недялко Недялков и Деница Тюфекчиева, която е част от екипа на Business Club UNWE)

 

Така и приключи първият ден на откриването на UniStart. Изпълнен със запознанства, вдъхновение, надежди и трепетно очакване на следващия ден.

 

Вторият ден започна с дискусия „Къде съм сега, къде искам да стигна“? или т.нар. „Визуализация“. В началото на всеки един проект трябва да си наясно какво искаш да постигнеш. Когато си поставяш ясни цели, резултатът е максимално удовлетворяващ.

 

10

 

Първата игра за деня беше Пинг Понг Литерация , в която участниците бяха разпределени в няколко групи, позиционирани в кръг, раздадено им беше по едно топче на всяка група, а задачата – възможно най-много завъртания на топчето. Целта беше всеки отбор да създаде стратегия за максимално добро изпълнение.

 

11

 

Следващата ролева игра за екипите беше да убедят хора от Бизнес клуба да закупят даден продукт. За целта всеки даде всичко от себе си, за да се приспособи към стила на преговори на всеки купувач, да открие нужда или желание и начин, по който да продаде продукта си чрез добри презентационни умения. Ако се чудите каква е валутата?! Унистартери, разбира се!

 

12

 

Бизнес моделът също беше тема на обсъждане, а по-точно инструментът Business Model Canvas. Представят се 9-те основни елемента на един бизнес модел, както и важните въпроси, на които трябва да се отговори, за да се определят особеностите на тези елементи.

 

13

 

За да покажат колко много са научили, за тези два интензивни дни, участниците отново имаха възможността да представят идеите си – този път в подобрен вид. Определено имаше забележителен напредък от миналия ден. Менторите с удоволствие изслушаха развитието на идеите, които бяха придружени с нарастващия ентусиазъм от участниците.

 

14

 

Така протече уикендът за нас, част от занимания на UniStart BootCamp. Тепърва започваме! :)

 

15