5 неща, които научихме от Атанас Райков

12593577_481443848727413_4576958738043837608_o

В седмицата, посветена на създаването на екип от програмата UniStart, младите предприемачи се срещнаха с вдъхновяващия Атанас Райков. Нямаме търпение да ви споделим най-важните съвети, които участниците получиха в рамките на лекцията.

 

Как Виваком от 30 души екип, 0 лева приходи и 0 клиенти успява да направи близо 300 млн. лева приходи няколко години по-късно и как Viber успява да достигне в рамките на пет години до около 711 млн. потребители по цял свят. На тези въпроси ни отговори Атанас Райков. Той е генерален мениджър на Viber за Централна и Източна Европа, както и директор на отдел “Партньорства с телекоми”. Райков ни сподели част от нещата, с които трябва да се справи всяка компания, за да бъде успешна на пазара. Ето 5 от най-важните:

Преди всичко, трябва да изградите правилния екип.

Най-важното нещо, когато стартирате един бизнес е да подберете правилните хора. Според Атанас Райков, екипът е най-важният актив на една компания, той стои в основата на компанията и е движещата сила. Освен професионалния опит, са важни мотивацията, заряда и любовта към предизвикателствата.

Създайте вдъхновяваща визия.

За да бъде компанията успешна и диференцирана, тя трябва да има вдъхновяваща визия. Това е другото най-важно нещо след екипа. Райков споделя, че именно визията е това, което продава на пазара. Съчетанието между обща визия и различни професионални компетенции превръщат един екип в работещ механизъм.

DSC_2767

Привличайте таланти.

За да бъде успешен екипът, той трябва да бъде изграден от правилните хора. Той разказва как, когато му се налага да привлече хора за позиция във Viber, въпреки че е получавал хиляди автобиографии, сам е набелязвал хората, за които е смятал, че са най-добрите. Не чакайте правилния човек да подаде своето CV, намерете го сами и не се бавете, за да не ви изпревари друг!

DSC_2781

Прегръщайте промяната.

Човек не може да бъде подготвен за всичко, но трябва да се опитва да е възможно най-адаптивен. Екипът винаги трябва да е сплотен, за да може компанията да преминава по-лесно през трудностите. Бъдете гъвкави, това ще ви помогне да избегнете кризите.

Посрещайте успеха.

Според Райков човек сам създава късмета си. Важно е да споделяме нещата, които сме постигнали, това създава добра връзка в екипа на компанията и е добра мотивация. В крайна сметка всичко е едно приключение и трябва да се насладиш на него.

DSC_2784

Автор: Антонио Грънчаров