5 въпроса, които ще ти помогнат да решиш Start up или Corporate е за теб от Христо Нейчев_DSC7906-crop
В 20те си години всеки се изправя пред предизвикателството да избере насока, в която да се развива. Това решение понякога е много напрягащо и изглежда прекалено отговорно, защото имаш чувството, че с каквото започнеш, това ще бъде докрай. Истината е малко по-различна, пример за това е и Христо Нейчев, който има 50/50 опит в Start up и Corporate средите. Той има 4 стартъпа и 4 корпоративни кариери зад гърба си. Христо ни даде 5 въпроса, които отварят очите за правилното решение. Не забравяй, че универсален отговор няма, отговорът винаги започва със “ЗАВИСИ”… и зависи само от теб! But no pressure!

Готов ли си да бъдеш просветен? Ето ги въпросите:

  1. Риск или спокойствие?

Да движиш стартъп е равностойнo на екстремна несигурност – на края на годината може да имаш пари като салфетки, но може и да нямаш пари да си купиш салфетки (не забравяй, че само 1-2% от стартъпите успяват). Ако имаш апетит за спонтанност и неясно бъдеще, стартъпът е точно за теб. Корпоративната кариера предполага спокойствие, фиксирана заплата,  понякога и годишни бонуси, но едва ли ще стигне размера на мечтаната стартъпска, и все пак ще знаеш, че ще я вземеш.

  1. Хаос или ред?

Стартъп хората имат неограничен брой дни ваканция, което в повечето случаи означава никаква, но също означава, че можеш да работиш и от плаж на Бали. В корпорацията, ако е в България, имаш 20 дни ваканция всяка година. В стартъпа нямаш точни стъпки, които да следваш, а корпорацията ти обяснява дори и как да стъпваш по отъпкания път. Т.е., ако искаш да знаеш какво ще правиш на 23ти март, в 4 след обед, избери Corporate.

  1. Фокус върху идеята или фокус върху парите?

Предпочиташ да се бориш за своята мечта и да виждаш как променяш света (в идеалния случай) или пък да се бориш за нечия чужда, но със сигурно обезпечение за труда си. Гледаш в бъдещето и виждаш как трудът ти ще бъде признат от човечеството или пък искаш да знаеш колко точно ще ти платят за този 1 час работа?

  1. Предпочиташ да разбираш от всичко или да имаш експертен фокус?

В стартъпа си CEO, PR, HR, чистач, доставчик, правист, sales, дизайнер и ивент мениджър едновременно. В корпоративните среди имаш строго специфично направление, което следваш. Ако имаш правни въпроси, обръщаш се към прависта. Трябват ти хора – HR-ът ще ги намери. Това ти носи фокус, който те води към експертни знания в твоето направление.

  1. Учиш чрез правене или учиш чрез обучения?

Ако учиш най-бързо, чрез практика, стреляй към стартъпа. Грешките са напълно нормални, дори желани, защото носят знание и поуки. Пък и често ти се налага да се занимаваш с нещо съвършено ново. От фирмата пък ще имаш обучение за всеки тип задача и супервайзор, който да се увери, че всичко е свършено по реда си. Грешките обаче не се толерират и може да имат сериозни последствия, ако попрекалиш с тях.


Ако избираш стартъп, сега е момента да кандидатстваш в UniStart – http://unistart.eu/. Ако корпоративните среди са за теб, следи за събитията на :Младежки Бизнес Клуб, скоро ще имаме горещи оферти за работа – http://unwe.biz/. Ако пък въпросите от Христо Нейчев не са те просветлили и още не знаеш какво да правиш, направи нещо бързо! Това е съветът, който той ни даде.