Строители на бъдещето – финалът на UniStart

И така 6 седмици по-късно UniStart сложи край на третия си сезон с един зверски добър Demo Day. Оказва се, че от всички екипи в началото оцелелите са само 8, но напредъкът им е зашеметяващ!

DSC_6138

На влизане в Puzl Coworking, където Demo Day, а и всичко друго, свързано с UniStart, се случи, всички сложиха своята малка рисунка върху едно платно, което се оказа истински шедьовър, създаден от петдесетина художници накрая.

DSC_6278

Подобно на това платно първите 2 екипа, които се представиха бяха свързани със създаването на общества:

DigiCo предлагат маркетингови екипи за стартиращи компании. Тяхната платформа осигурява екип или отделен специалист, който да изпълнява функциите и задачите на един маркетингов директор. Техният таргет са стартъпи без маркетингов екип и обединяват около себе си не само стартиращи коомпании, но и специалисти на свободна практика.

DSC_6123

 

 

YES – Your English Specialists предлагат иновативни, практични и модерни обучения по и на английски език с множество услуги и продукти. Мисията им е да помагат на хората и да подобряват уменията и знанията си така, че да създадат своето по-добро Аз утре.

DSC_6150

 

По средата на събитието ⅓ от хората в залата получиха странен, изненадващ SMS с текст – “Туко що беше заместен от мен, машината.” Малко шокиращо, но факт, моментът, в който машинките ще бъдат като трудолюбиви пчелички наближава и следващите два екипа създават подобни работни пчелички:

Catalea Trading  създават усъвършенстван софтуер за управление на изпълнението на поръчки, който предава нареждания за фондовите борси по нов и креативен начин. Използват изкусвен интелект, за да се анализира голяма база от данни, с цел прогнозиране на бъдещите движения на пазара.

LEXIS вече могат да се похвалят с прототип, който разпознава емоциите в различни текстове. LEXIS се фокусират върху отдели “Обслужване на клиенти” в големи компании, позволявайки им да отговарят по-бързо и ефективно на клиентски запитвания. За реализацията на своята идея, момчетата използват Big Data, AI & Machine Learning. Точно този екип, стана фаворит на Puzl Coworking. Те получиха възможността  да работят 1 месец от най-страхотното споделено пространство в София.

Иронично или не, точно тези Catalea Trading & Lexis си поделиха специалната награда от Microsoft.
DSC_6257

 

 

На гости в залата беше и една умна прахосмукачка, която самостоятелно почисти част от сцената. Тя предизвести следващите два стартъпа, които създават хардуер:

 

HIT са изцяло ориентирани към иновациите в сферата на системите са затопляне на водата. Посветили са се на идеята да имаме топла вода бързо и евтино, особено, когато това изглежда невъзможно (например в отдалечени региони като планински хотели).
PeePoo Smart Stickers е идея, която се изразява в създаването на умни стикери за бебешки памперси, съпътствани от мобилно приложение. Стикерът, който се залепя за памперса на детето, използва редица сензори и позволява лесно да се следи комфорта, състоянието и здравето на бебето. Чрез мобилното приложение се идентифицира състоянието на детето във всеки един момент – температура, пулс, нужда от смяна на памперса.

 

Декор на сцената беше една от първите инвоации в българското училище – пясъчника с пръчката, на който учениците са пишели. И така до днешно време, когато създаваме чиста магия за българското училище:

 

SHKOLO  решава проблема, който се изразява в неоптимални бизнес процеси и твърде много бюрокрация в българските училища. Решението, което те предлагат е дигитална трансформация и автоматизация на училищните процеси или с други думи ERP система за училища. Екипа на Shkolo, бе избран да получи правна консултация от Scalator.

DSC_6237

 

Domashno.bg е уеб портал, който помага на учениците с домашните им работи чрез професионално разработени материали, с потребители между шест и седем хиляди месечно. Те основно са ученици от 5-ти до 12-ти клас, родители с деца, учители, ученици от чужбина. Никола Попов получи и специалната маркетинг награда, осигурена от TriplePro Bulgaria.

DSC_6246

DSC_6363

Този ден е само вдъхновяващия пример, че в България има млади хора, с възможности и желание да създават. През изминалите 2 месеца UniStart бъдещите предприемачи се срещаха с над 30 опитни ментори и доказани професионалисти в направления като предприемачество, технологии, маркетинг, продажби и инвестициите.
UniStart е естественият резултат от развитието на българското общество и стартъп екосистемата в страната. Благодарение на Youth Business Club, които организират програмата и подкрепата на споделеното пространство Puzl Coworking,  UniStart, не само предоставя разнообразни обучения и уъркшопи. Това е общност на предприемчивите млади хора и среда за обмен на идеи и тяхното бързо реализиране.